5 SEO-tips för nybörjare

Vi har alla varit nybörjare någon gång och visst är det skönt när man får hjälp över inlärningströskeln? Det finns oerhört mycket information för nybörjare inom SEO så det är helt onödigt att lägga timmar på att söka fel information.  Nedan listar jag 5 SEO-tips som jag tycker är lämpliga för nybörjare, eller rättare sagt, tips som faktiskt inte får missas!

 1. SEO-guide.se
  Denna sida är din manual till SEO. Här hittar du förklaringen till alla termer som du kommer att stöta på.
 2. SEO-forum.se
  Här finner du diskussioner bland Sveriges SEO-proffs blandat med kommande SEO-stjärnor som tagit sina första staplande steg. Precis som kan förvänta sig av ett välmodererat forum så är stämningen god och servicen väldigt hög. Nybörjare är varmt välkomna!
 3. Förbered dig
  För att börja utöva dina nya SEO-kunskaper i praktiken ska du göra det enkelt för dig – för det kommer bli svårt annars. Dokumentera ditt projekt! Vad vill ranka på för uttryck? Analysera konkurrenterna. Dokumentera. Lägg upp en plan på hur du tänkt genomföra ditt arbete. (dokumentera). Personligen använder jag Trello som verktyg för att planera allt arbete. Sist men inte minst – dokumentera.
 4. Uppföljning
  I och med att du planerat ditt arbete så bra enligt föregående punkt så kan du nu följa upp ditt (väldokumenterade) arbete. Det finns ett antal verktyg att använda sig av, men börja med Google Analytics tillsammans med ”Verktyg för webbansvariga” som det så fint heter på svenska. Med tiden kommer du behöva andra verktyg från andra leverantören, men Google Analytics måste du bli bra på.
 5. Fula dig inte… (vet om vad du gör)
  Allt ditt arbete syns inför SEO-branschens granskande ögon. Lekar du med ditt egna hobbyprojekt är det väldigt få som bryr sig. Utför du jobb åt en kund så är det dock mycket allvarligt om du använder metoder som kunden inte vill identifiera sig med. Det finns tjänster som erbjuder dig tusentals inlänkar och självklart uppges de inte kunna skada ditt arbete, men det kan de göra och det rejält. Läs på noga och jobba alltid på ett sätt så ditt arbete är redo för öppen granskning.

Tips 1 & 2 har du förmodligen redan dag ett på din SEO-resa förstått att det är bra resurser. Jag rekommenderar att verkligen ta till sig punkt 3 – förberedelser. Spelar ingen roll vilken bransch du är i så är målsättning och genomförande plan helt avgörande om du ska kunna uppnå något resultat alls.

Kommentera gärna med dina bästa tips!

Kommentera